image

Undervattensrugbylag för nyanlända tjejer

Nu startar Felix Dykförening ett lag för nyanlända tjejer som vill lära sig spela undervattensrugby.

De har tvingats fly från sina länder och lämnat vänner och anhöriga bakom sig. Flera har kommit helt ensamma till Göteborg.

På fredag samlas cirka tjugo nyanlända tjejer mellan 15 och 25 år i ett badhus i Göteborg för sitt första vattenpass tillsammans. Under tio veckors tid ska de lära sig simma och så småningom dyka ner under ytan och lära sig spela undervattensrugby.
Tränare för laget, som kallas Felix Phoenix, är Ida Fossenstrand och Leandra Caldarulo som själva spelar undervattensrugby i Felix damlag. Det var under förra hösten som de bestämde sig för att göra något positivt för nyanlända tjejer, en grupp där simkunnigheten ofta är låg.
Undervattensrugby är en fantastisk möjlighet till inkludering. Man lär sig simma och blir van vid den svenska badkulturen samtidigt som man får nya vänner och ett nätverk, vilket är viktigt för att komma in i och bli en del av vårt samhälle, säger Leandra Caldarulo.

Stort intresse för udda sport. Efter att genom Svenska Sportdykarförbundet ha sökt och fått pengar från Riksidrottsförbundets etableringsstöd började de rekrytera medlemmar till laget som heter Felix Phoenix.
Vi trodde att det skulle ta tid att fylla de tjugo platserna i laget, undervattensrugby är ju en lite udda sport. Men det gick snabbare än vad vi trodde. Många var intresserade, säger Ida Fossenstrand.

image

TJerker från världens alla hörn
De flesta av medlemmarna i laget är från Syrien och Somalia, någon är från Eritrea. De bor spridda över Göteborg och flera av dem är ensamkommande.
Målet med satsningen är att spelarna ska integreras och så småningom gå över till Felix damlag och föreningens ordinarie verksamhet.

För mer information:

Ida Fossenstrand, projektledare och tränare, mail: ida.fossenstrand@gmail.com, tel. 072-142 07 85 eller Leandra Caldarulo, projektledare och tränare, mail:
leandra.phoenix@gmail.com, tel. 070-412 53 29

En reaktion till “Undervattensrugbylag för nyanlända tjejer”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *