image

Dykning ger entré till en helt ny värld

Vi är många som fått erfara och fängslats av att det under ytan finns en hel värld att upptäcka. Går du i tankarna att gå en dykkurs för att öka dina naturupplevelser? I så fall är ett medlemskap i en dykförening en god investering som dessutom ger vänner för livet.

Igår genomförde årets miljöförbund, Svenska Sportdykarförbundet, en spontan ”plocka fimp” räd och prova-på aktivitet i Åhus, och kom i samspråk med flera personer som sökt havet i sensommaren. Ibland tar vi våra hav för givna. Som ett idrottsförbund med miljöengagemang är det viktigt att värna friska vatten, friska stränder och ett ansvarsfullt sätt att vistas i vår natur.

Månskensnatt i tångskogen

I tångskogen finns det gott om skydd och föda för många uppväxande fiskar och kräftdjur. På dagtid är de skyddade från större rovfiskar som då är rädda för att attackerade av fåglar. Nattetid skyddar mörkret rovfiskarna som vågar sig in på grundare vatten för att jaga, då risken för hungriga fåglar är nästan obefintlig. Exempelvis är ål, havsöring och och torsk nattliga jägare i grunt vatten.

Havets vegetarianer, som tjockläppad multe och id betar gärna på grunda bottnar om natten. Flertalet av kräftdjuren, som tångräkor, pungräkor och jättegråsuggan skorv är aktiva om natten. Ja, havets nattskiftspatrull skulle man kunna säga. Även snäckor och havsborstmaskar är mer aktiva och rörliga under dygnets mörka timmar.

Kanske har även ni stött på de vackra och pedagogiska illustrationerna om livet under ytan, som finns lite här och var efter våra kuster
Kanske har även ni stött på de vackra och pedagogiska illustrationerna om livet under ytan, som finns lite här och var efter våra kuster

 

Följ med ner på ett besök i undervattensvärlden – kanske får du bekanta dig med både kräftor och tångräkor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *