image

Begränsningar eller möjligheter

Inte sällan får vi frågan om sportdykningens olika idrottsgrenar är möjlig att utföra för personer med olika former av funktionsvariationer. I de allra flesta fall är idrotts- rekreationsutövande under vattenytan fullt möjlig att utöva av alla som vill det.

Inom svensk organiserad dykning samlas nästan 200 föreningar för att inbjuda människor till verksamhet utspridd i hela landet. Många av föreningarna bedriver sedan flera år även en skolnära verksamhet som ger barn och ungdomar möjlighet att både få vattenvana och delta i idrottsutövande. Flera av förbundets föreningar har stor erfarenhet att arbete med personer med funktionsvariationer. Detta arbete har tillkommit då det finns efterfrågan och behov, och för att det också ingår i idrottens kärnvärde att inkludera fler människor i svensk idrott.

De politiker som sparar på verksamheter som gör att människor mår bra och kommer i rörelse kan vara säkra på att notan dyker upp senare. Det är lovvärt att antalet idrottstimmar höjs i läroplanen och att många skolor också ser fördelarna med samarbeten med föreningar som utövar undervattenssporter. Dessa viktiga inslag under skoltiden är viktiga att slå vakt om då vi tror att varje satsad krona på en idrott för alla är välinvesterade.

Om du har eller har en  person i din närhet med en funktionsvariation, som är nyfiken på att prova på att dyka med dykutrustning eller snorkla så finns den möjligheten hos flera av våra föreningar

Tillsammans med den samlade idrottsrörelsen visar vi beslutsfattande församlingar goda exempel som gör skillnad. Det som i det teoretiska skolarbetet kan upplevas som en begränsning (rastlöshet eller koncentrationssvårigheter) kan under vattenytan visa ge dynamiska möjligheter som underlättar övrigt lärande. En fysisk funktionsnedsättning behöver inte vara ett hinder för att utöva idrott i vatten. 

Vi samtalar med alla och inbjuder till träning, tävling och utbildning. Vår värdegrund ska ingen ta miste på – inom SSDF har exkludering inget att hämta.

image

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *